360 Derece Sanal Tur Nasıl Yapılır?

Ana SayfaBlog360 Derece Sanal Tur Nasıl Yapılır?

360 Sanal Tur Nedir?

360 Sanal Tur bir mekanı sanal olarak 360 derece görebilmenizi sağlayan sistemdir.

Bu sistemle yatayda 360 derece ve dikeyde 180 derece olmak üzere 360×180 lik görüşe sahip olmaktasınız.

 

 

1- 360 Derece Çekim Nasıl Yapılır

1.a. Panorama çekimi için gerekli ekipmanlar nelerdir?

1.b. 360 Panorama çekim tekniği nedir?

1.c. Parça parça çekilmiş fotoğraflar nasıl birleştirilir?

2-2×1 formatında fotoğrafı websitenize nasıl yüklersiniz?

3-360 Panoramanızı Facebookta nasıl paylaşırsınız?

 

1-360 derece panorama çekimi nasıl yapılır?

1.a. Panorama çekimi İçin Gerekli Ekipmanlar

■Fotoğraf Makinası

■Mercek

■Pano Head

■Tripod

Fotoğraf Makinası: Hem Cybershot tarzı yarı-profesyonel makina ile hem de profesyonel bir fotoğraf makinası bu tarz bir çekim yapabilirsiniz. Yarı-profesyonel makinalar için uygun mercek bulmanız biraz daha zor olacağını belirtmeliyim. Kalite ve ekipmanların bulunabilinmesi bakımında profesyonel makinalar bu çekimler için daha uygundurlar. Uygun mercek bulabileceğiniz herhangi bir makina işimizi görecektir. Ben bu çekim için Canon 550D kullanıyorum.

Mercek: Her mercekle bu çekimlerin yapılması mümkündür. Ama geniş açılı olmayan merceklerle işiniz bir hayli zor olacaktır. İşin özü parça parça fotoğrafların birleştirilmesi olduğundan, dar açı ile çekilmiş fotoğraflar daha çok vaktinizi alacak ve en ufak bir hatada birleştirmenin başarısız olmasına sebep olacaktır. Bu nedenle Balık gözü mercekler kullanmanız hem çekimlerde hem de birleştirmelerde size kolaylık ve zaman sağlayacaktır.

 

Örneğin 8mm lik bir lens ile 3 tane çekimle 360 derecelik etraf çekimi yapmanız mümkün, bu çekime bir tavan bir de taban çekimleri ekliyorsunuz ve toplam 5 poz ile bu işi bitirebiliyorsunuz.

Ama 18-55 kullanırsanız bu sayı 40 çekime kadar gidebiliyor. Çekmek sorun değil, asıl sorun fotoğrafların birleştirilmesinde, bu işin içinden çıkmak hiç de kolay değil.

Ben 8mm Mercek kullanıyorum ve bu işi yapmayı düşünen arkadaşlara 8mm tavsiye ederim.

Pano Head: Bu ürün panoramik çekimler için tasarlanmış özel bir ekipmandır. Peki neden bu ürüne ihtiyacımız var? 360 derecelik panoramik spiral bir çekim için (taco 360) tek noktadan çekim yapmanız hayati bir önem taşır. Bu noktaya Nodal Point denir. Fotoğraf makinanızın en önündeki mercek camının odak noktası nodal point denen hayali nokta üzerinde dönmek zorundadır.

 

 

İşte bu nokta taco 360 çekimlerin abc sidir. Pano Head ler makinanızın ve merceğinizin cinsine göre nodal pointi sahipleyebilmenize imkan tanır. Yukarıdaki resimlerde tripodun üzerine takılmış pano headleri görebiliyorsunuz.

Pano Head lerden bazıları:

  • AGNOS (www.agnos.com2)
  • bophoto (www.bophoto.com/bracket/3)
  • Jasper Engineering (www.stereoscopy.com/jasper/4)
  • Kaidan (www.kaidan.com5)
  • KingPANO (www.kingpano.com6)
  • Manfrotto (www.manfrotto.com7)
  • MK Panorama Systeme (www.vr-head.com 8)
  • Nodal Ninja (nodalninja.com9)
  • Peace River Studios (www.peaceriverstudios.com10)
  • panofix.com (www.panofix.com11)
  • panorama-hardware.com (www.panorama-hardware.com12)
  • Panosaurus (gregwired.com/pano/Pano.htm13)
  • Really Right Stuff (reallyrightstuff.com14)

Bazı arkadaşlar bu kafa olmadan da çekim yaparım diye düşünüyorlar. Tabiki bu mümkün bunu yapabilmeniz için başka teknikler mevcut buna da başka bir yazımda değineceğim ama yeni başlayan arkadaşlar mutlaka pano head kullanmalıdırlar.

 

Tripod: Bir adet pano head, bir adet mercek ve bir adet body. Bunların ağırlık merkezlerinin de tripodun üzerine denk gelmediğini düşünürsek, bu iş için ayakları yere sağlam basan bir tripoda ihtiyacımız olduğunu söyleyebiliriz. Su terazisi ve kolay ayarlanabilir başlıklar işinizi daha da kolaylaştıracaktır.Tripod alırken malzemelerinin üzerinde sabit durabildiğinden emin olun. Tripod da bu işin olmazsa olmazlarında biridir. Bunu unutayın.

1.b. 360 Panorama çekim tekniği nedir?

Malzemeleri anlatırkende aslında bu konudan biraz bahsetmiş olduk. Şimdi bir çekimimizi baştan sona kadar anlatalım:

Kurulum : Önce çekim yapacağımız mekanda tripodumuza pano head ve makinamızı bağlıyoruz. Nodal pointin Pano Headin orta noktasına getiriyoruz. (Bunu yaparken pano head üzerinde belirlenmiş noktadan referans alırız. Bu nokta tripodun dönme eksenin tam ortasına denk gelir. Merceğimizin orta noktasını bu noktanın üzerine gelecek şekilde ayarlarız.)

Tripodumuzun aklarınız sağlamlaştırıyoruz ve su terazisi ile düzenlememizi yapıyoruz.

Çekim Aşaması: Önce yatayda 360 derece çekim yapacağız. 8mm lensimizle 3 çekim yeterli olacaktır ama biz 90 ar derece 4 çekim yapacağız. 4 çekim yapmamız biraz daha işimizi garantiye alacaktır. Pano Head olarak Nodal Ninja kullanıyorum. Nodal ninjanın üzerinden kaçar derecelik çekim yapabileceğinizi seçebiliyorsunuz. Bu seçim o açılara geldiğinde pano headin otomatik sabinlenmesini sağlıyor. Pratik bir uygulama, ama elinizde böyle bir imkan yoksada manuel olarak 90 ar derece dönüp çekimlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Çevremizde 1 tam tur çekim yaptıktan sonra şimdi tavan çekimi yapacağız. Bu çekimi yaparken kafanızın çıkmasına engel olun, yani eğilin. Bu çekimi yaparken önemli olan nokta yatayda çekim yaptığınızda ortak bir noktanın tavan çekimiyle örtüşmesi. Örneğin bir çölde bu çekimi yapıyorsunuz ve etraf dümdüz. Yatayı çektikten sonra tavanı çekiğinizde sadece masmavi bir gökyüzü çıkacaktır. Bu da parçaların birleştirilmesinden nirengi (referans noktası) olmadığı için sıkıntı yaratacaktır. Bu çekimi yaparken etrafta bir adet direğin olduğunu varsayarsak, yatay çekimlerde fotoğraflarda görünen direk, tavan çekiminde de çıkacağı için fotoğrafları birleştirirken referans noktası olarak kullanılabilecektir. Bu şekilde tek bir noktanın olması yeterlidir.

Tek pozla tavanı çektikten sonra, çekimin en sancılı kısmına geliyoruz. “Taban çekimi”

Taban çekiminde 2 poz çekim yapacağız. Bunun nedeni ayaklarımızın ve tripodun resimden silinmesi. Burada ilk çekimizin pano head ve tripod mevcutken yapıyoruz. Şimdi fotoğrafımızda ayaklarımız, pano head ve tripodun ayakları mevcut. Makinamızı sabit tutarak diğer ekipmanları makinamızdan çıkartıyoruz. Şimdi sadece body ve 8mm merceğimiz kaldı. Bunu yaparken bir kişiden yardım almanız iyi olacaktır. Makinayı nodal pointi kaybetmeyecek şekilde sabit tutmaya devam ediyoruz. Şimdi ayaklarımızın da ilk taban çekiminde aynı yerde olmamasını sağlayarak son bir çekim daha yapıyoruz. Bu iki resimde olmaması gerekenleri maskeleyeceğiz.

Bu tekniğin ayrıntıları için başka bir yazımızın konusudur.

2-2×1 formatında fotoğrafı websitenize nasıl yüklersiniz?

Bunu yapmak için bir çok teknik var. Bu tekniklerinden bir tanesi birleştirilmiş resmi kendiniz flash a ya da qtvr görüntüsüne çevirebilir ve sitenize kendiniz eklemesini yapabilirsiniz. Bunun dez avantajı biraz vakit alması, facebook paylaşımının söz konusu olmaması ve gerekli optimizasyon yapılmazsa sitede yavaş çalışması.

İkinci teknik ise bu işi yapan bir web sitesiyle sitenize eklemeniz. Bu sitelerde birisi taco360.comdur. Siteye üye olduktan sonra çekim yapılan noktnın bilgilerini ve 2×1 formatındaki resmi siteye gönderiyorsunuz. Fotoğrafın onaylanmasının ardında uygulamanız sitede gösterilmeye başlanıyor.

İlgili sayfada embed kodu kısmınındaki html kodunu sitenize eklediğinizde 360 taconuz sitede gösterilmeye başlanacaktır. Birden fazla çekim gönderilmesi durumunda sitede bununları ücretsiz olarak tur haline getirebilirsiniz.

3-360 Panoramanızı Facebookta nasıl paylaşırsınız?

Facebook ta panorama gösterimi için 360cities ya da taco360 da panoramanızı yüklemiş olmanız gerekmektedir. Eğer çekim ticari bir mekan içeriyorsa 360cities gösterim içim para talep etmektedir. Taco360.com ise bedavadır.

Yüklenizi yaptıktan sonra ilgili sayfanın url sini facebook da herhangi bir duvara yapıştırarak ya da facebook ta beğen tuşunu kullanarak panoramanızın fb de gösterilmesini sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yandex.Metrica Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.